Stres ve koronavirüs ilişkisi

Koronavirüs süreci bizlere stres yaratmakla kalmadı, bağışıklık sistemlerinizi de olumsuz etkiledi. Bu sebeple, genel refahımız konusunda endişe duymaya başladık.

Dünya Sağlık Örgütü, önlem alıyor olmanın Koronavirüs ve stres mücadelesinde çok önemli bir rol oynadığını vurguluyor. Bu nedenle, genel refahınızı iyileştirmek bu süreçle başa çıkmanızı artırmanıza yardımcı olur. 

Koronavirüs süreciyle hayatımızdaki stres faktörleri ile nasıl başa çıkabilirsiniz:

Stresinizi tanıyın.

Dış baskıya verilen doğal bir tepki olan stres aşağıdaki belirtilere sebep olur: 

  • Üzüntü, kafa karışıklığı, sinirlilik, öfke, huzursuzluk ve intihar düşünceleri.
  • Düşük konsantrasyon, verimlilik ve üretkenlik.
  • Sosyal geri çekilme ve izolasyon.
  • Kişilerarası sorunlar (örneğin yalanlar, savunma, iletişim kaygıları).
  • Gerginlik (örneğin baş ağrısı, çene sıkma, diş gıcırdatma).
  • Vücut ağrısı (örneğin, baş ağrıları, kas spazmları).
  • Düşük enerji (örneğin, yorgunluk, halsizlik, yorgunluk).
  • Uyku sorunları (örneğin uykusuzluk, kabuslar).

Bu semptomları belirtmiş olmamın sebebi, eğer başa çıkmak istiyorsanız hangi belirtilerin stres ile bağlantılı olduğunu kabul edin. Dört Dallı Duygusal Zekâ Modeline göre, duygularınızı anlamak ve yönetmek için duygusal durumunuzu tanımanız gerekir. Bu nedenle, stresli olduğunuzu ve hangi duyguların strese dahil olduğunu anlayamazsanız stresinizi yönetme yeteneğinizi engellemiş olursunuz.

Sorunları halının altına süpürmeyi bırakın! Yıllarca deneyimlerek, sizin için oldukça kolay hale gelen halının altına süpürme alışkanlığı sorunları masaya yatırıp, onları anlama konusunda engeldir. Böylece sorunu çözmekten bir hayli uzaklaşmış olursunuz ve stresiniz bunaltıcı bir hal alır. Bunun önüne geçmek istiyorsanız, halının altına süpürmeyi bırakın ve problemi konuşmaya ve yüzleşmeye alan açın. 

Yanlış kaynaklar ile stres seviyenizi arttırmayın.

Evet, koronavirüs hakkında sahip olduğumuz mevcut bilgiler artıyor. Bilgiyle birlikte zihinlerde artan bir belirsizlikle de karşı karşıyayız. Bu belirsizlik de bizlerde kaygı ve strese sebep oluyor. Bunu önlemek adına koronavirüs hakkında bizi bilgilendirmek için boşlukları doldurmaya yönelik birçok girişim olsa da yanlış bilgiler edinmek stres yönetiminiz için en iyi yöntem olmayabilir. Emin olduğunuz ve güvendiğiniz kaynaklardan bilgi edinin ve yanıltıcı olabilecek efsanelerden uzak durmaya çalışın.

Bedeninizi dinleyin

Bedeniniz, size neye ihtiyacınız olduğunu söyleyecektir. Siz yeter ki duymak isteyin. Örneğin, kafa karışıklığınız var, vücudunuz ağrıyor ya da kendinizi yorgun hissediyorsunuz. Bu da demek oluyor ki aralarda mola vermek, vücudunuzu esnetmek ya da size iyi gelen her ne ise ona yönelmek önemli. Bedeninize önem vermek, genel sağlığınıza yatırım yapan uygulamaları içerir. Bu, besinden tutun da yeterli bir şekilde dinlenmeye kadar geniş faktörleri içerisinde barındırır. 

Bahsettiklerim, sadece konuyu netleştirmek için verilen örnekler. Yani, sizin neye ihtiyacınız olduğunu en iyi siz bilirsiniz ya da en iyi siz bulursunuz. O sebeple, ben dahil çevrenizdekilerin önerilerini denemek yerine kendinizi tanımaya çalışarak kararınızı verin. 

Size iyi gelecek olan belki egzersiz, belki hobilerinizle ilgilenmek, belki meditasyon yapmak belki bir psikolog desteği almak. 

Stress ile ilgili bir problem yaşadığınızı düşünüyorsanız, bu konu terapide çalışılabilir. Bu konuya eşlik edecek bir uzmana ihtiyaç duyuyorsanız  randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Sezil Tombul

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print