Kaygı & Anksiyete
Kaygı günlük yaşam içerisinde sizi harekete geçirebilen bir duygu olsa da günlük yaşamınızın önüne geçerek kontrol edilemez hale geldiğinde kaygı bozukluğuna işaret edebilir.
Kaygı duygusuna alan açmak ve hissetmeye izin vermek o kadar kolay olmadığından dolayı kişiler kaygı riski taşıyan durumlardan veya nesnelerden uzak durmayı tercih ederler.
Sürekli kaygılı hissetmek sizin için bunaltıcı olsa da bu durumla başa çıkabilmenin birtakım yolları var. Sizin için doğru yolu bularak endişenizi daha kontrol edilebilir bir seviyeye getirmeniz mümkün.
Kaygı / Anksiyete Bozuklukları Türleri
Yaygın anksiyete bozukluğu: Ortalama 6 ay süre boyunca sadece tek bir alanda değil; sağlık, sosyal alan veya mesleğiniz gibi bir çok alanda endişeniz var ise yaygın anskiyete bozukluğuna işaret ediyor olabilir.
Panik atak: Panik bozukluk denildiğinde akla gelen iki ifade “tekrarlaması” ve “beklenmedik” olmasıdır. Kalp krizi ile karıştırılmasından dolayı fazlasıyla endişe yaratır. Panik atak belirtisinde panik atak geçirmiş olmak, panik bozukluğunuz olduğu anlamına gelmez.
Agorafobi: Kaçamadığınız durumlarda (açık alan, kapalı alan, toplu taşıma) hissettiğiniz yoğun korku gibi duyguları içeren bir anksiyete çeşididir. Bazı insanlar agorafobiden dolayı evde kalmayı tercih ederler.
Sosyal anksiyete bozukluğu: Başkalarının önünde performans sergilemekten dolayı hissedilen yoğun korkudur. Kişinin kötü performans göstermesiyle birlikte gelen yargılanma ve sonucunda hissedilme ihtimali olan kaygı ve utanç riskini barındırır.
Spesifik fobiler: Bir nesneye veya duruma karşı yoğun bir korku duyma durumudur. İnsanların sahip olduğu yaygın fobiler arasında hayvanlar, yükseklik, uçmak ve enjeksiyonlar yer alır.
Ayrılık kaygısı bozukluğu: Güvende, yakın hissettiğiniz ya da sevdiğiniz biri ile yollarınızı ayırmanız ya da kaybetmek gibi korkuları içerisinde barındırır.
Kaygı / Anksiyete bozukluğunun Belirtileri Nelerdir ?
Anksiyetenin fiziksel ve zihinsel etkileri şu şekilde:
- nefes darlığı
- hızlı kalp atışı (taşikardi)
- mide bulantısı
- ağız kuruluğu
- baş dönmesi
- korku veya panik duyguları
- terlemek
- huzursuz hissetmek
- kas gerginliği
- fiziksel zayıflık
- zayıf hafıza
- bilinç bulanıklığı
- dikkat veya odaklanmada zorluk
- sürekli endişe
İşlevselliğinizi bozmasa da yukarıdaki birçok belirtiyi hissediyor olabilirsiniz. Şiddetli, başa çıkılamayan ve tekrarlayan belirtiler olması anksiyete bozukluğuna işaret ediyor olabilir.
Kaygı / Anksiyete Bozukluğunun Sebepleri Nelerdir?
Anksiyetenini sebepleri aslında çok geniş bir makale konusu olabilir. Buna mutlaka deyineceğim. Kısaca fikir sahibi olmak adına başlıklar halinde listeledim:
- çocukluk gelişimi
- genetik
- nörobiyoloji
- psikolojik faktörler
- kişisel gelişim
- sosyal ve çevresel faktörler
Kaygı / Anksiyete Bozukluğunun Risk Faktörleri Nelerdir?
- Geçmişte stres yaratan olaylara maruz kalmak
- Ailenin geçmişinde kaygı öyküsünün bulunması
- Tiroid, artimi gibi sağlık sorunlarının olması
- Çekingen bir çocukluk dönemi geçirmiş olmak
Kaygı / Anksiyete Bozukluğu Tedavileri Nelerdir?
En etkili tedavi yöntemine karar vermek adına, öncelikle kaygı türünüzü anlamak önemli.
Günlük başa çıkma yöntemleri
Aşağıda birkaç yöntem paylaşıyor olmama rağmen, size en iyi gelecek olanı en iyi siz bilirsiniz. Eğer sizin için doğru olan yolu bulamadığınızı düşünüyorsanız denemeye yanılma yoluyla kendinizi tanımak sağlıklı olacaktır.
- Anksiyetenin önüne geçebilmek adına ne yapacağınıza dair plan oluşturmak veya gevşeme yöntemlerini kullanmak işinize yarayabilir.
- Anksiyete veya panik atağın ne zaman olacağını her zaman tahmin edemezsiniz, ancak ne yapacağınıza dair bir plan yapmak, kendinizi daha fazla kontrol altında hissetmenize yardımcı olabilir.
- Derin nefes egzersizleri.
- Farkındalık meditasyonu.
- Düzenli egzersiz yapmak
- Hareket ve aktivite
- Kafein bazı insanlar için anksiyete semptomları üretebilir veya kötüleştirebilir. Bu durumlarda kafein ve alkolü sınırlamak kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Kaygı ile ilgili bir problem yaşadığınızı düşünüyorsanız, bu konu birlikte terapide çalışılabilir. Bu konuya eşlik edecek bir uzmana ihtiyaç duyuyorsanız randevu talebi oluşturabilirsiniz.