Öfke Problemi
Öfke sağlıklı, zarar görme tehdidine karşı sizi koruyan bir duygudur.
Ancak, öfke kontrolünü sağlayamamak kişisel ve iş yaşamınızı olumsuz yönde etkileyecektir. Tabii sadece bu alanlar değil sağlığınız üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğunu araştırmalar aracılığı ile biliyoruz. Öfkenizi kontrol edememek kardiyovasküler, yeme bozukluğu ve diyabet gibi hastalıklara kapı aralamaktadır.
Öfkeye sebep olan iç ve dışsal nedenler vardır.
İç nedenler:
- Zihinsel dengesizlik
- Depresyon
- Alkolizm
Dış nedenler:
- Stres veya kaygıya sebep olan durumlar
- Finansal veya mesleki problemler
- Aile veya ilişki problemleri
Öfke Probleminin Türleri
- İç Öfke: Kendinize öfkelenmenizden dolayı kendinizi cezalandırabilirsiniz. Hatta yemek ve içmek gibi temel ihtiyaçları bile reddediyor olabilirsiniz.
- Dışa Öfke: Başkalarına yoğun bir şekilde öfkenizi sözel veya fiziksel olarak ifade etme hatta arar verme isteğini barındırır.
- Pasif öfke: Dalga geçme, tiye alma, küçük görme, sessiz kalma ve somurtmayı içerir.
Öfke Probleminin İşaretleri
- Kendine veya başkasına sözel veya fiziksel zarar verme ve / veya cezalandırma isteği
- Öfkeliyken söylenen veya yapılanlardan duyulan pişmanlık
- Aslında önemsiz gibi görünen durumlara da öfkelenme
Öfke Problemiyle Başa Çıkmak
Öfke probleminiz artık hayatınızı çok fazla etkiliyorsa mutlaka bir uzmandan destek alın. Eğer “öfkemi nasıl yönetebilirim?” sorusunu soruyorsanız birkaç öneri:
- Konuşmadan Önce Düşünün: Pişmanlık duyacağınız sözler söylememek adına biraz sakin olup nefes alın. Hatta konuşmadan önce biraz düşünmek ve neden öfkelendiğinize bakmak için zamana ihtiyaç duyabilirsiniz.
- Öfkenizi Yapıcı Bir Şekilde İfade Edin: Karşılaştığınız durumun sizi öfkelendirdiğini yıkıcı olmayan bir şekilde ifade etmeye çalışın.
- Potansiyel Çözümleri Belirleyin: Sizi öfkelendiren durum her ne ise, onu çözebilmek için neler yapabilirsiniz? Buna odaklanın.
- ‘Ben’ İfadelerine Bağlı Kalmak: Örneğin, “Asla ev işi yapmıyorsun” yerine “Bulaşıklara yardım teklif etmeden masadan ayrıldığın için üzüldüm”.
- Kendiniz için affedin: Kendiniz için affediyor olmak öfke duygunuzu kontrol edebilmeniz için oldukça önemli bir adım.
- Ne Zaman Yardım İsteyeceğinizi Bilin: Öfkenizle tek başınıza başa çıkmak zorunda değilsiniz. En başında söylediğim gibi, öfke sağlıklı bir duygudur fakat eğer öfke duygunuz bir öfke problemine dönüştüyse profesyonel bir yardım almak kendinizi tanımanız ve nasıl başa çıkabileceğiniz noktasında size ışık olabilir.