Narsist bireyle flört etmeye başladınız. Yaklaşık ilk 3 ayınız rüya gibiydi. Kendinizi arzulanan, çekici, zeki ve esprili hissetmenizi sağladı. Birlikte yemek yemek için güzel yerlere gittiniz ve çok keyifli vakit geçirdiniz. Kısaca balayında gibi hissettiğiniz bir ilişkinin başlangıcında gibiydiniz.
Burada fark edilmesi gereken nokta şu, acaba her şey rüya gibiydi diye tanımladığınız alan narsisistik bir füzyon olabilir mi? Buna artı olarak, bu füzyonun sebebi, ailenizden alamadığınızı hissettiğiniz karşılıksız sevilme ihtiyacı olabilir mi? Yani bu durumda, geçmiş ihtiyaçlarınız şimdiki duygusal ilişkilerinizi belirlemede oldukça etkili.
Bu sebeple, narsist bir partnerle ilişkiniz sallantıda olduğunda veya bittiğinde bunun sebebi sadece partneriniz değildir. Çünkü ilişki her zaman iki kişiliktir. Partnerinizi sadist veya psikopat olarak değerlendirmek, ilişkideki sorumluluğu almamak adına, çok daha kolay bir yol gibi görünüyor.
Ancak narsist birey aslında sadist veya psikopat değil, aksine kırılgandır. Çok derinlere indiğimizde narsisistik bir korku hakim olduğu için diğer insanların gözünde imajını korumak zorundadır. Ve belki de sizin kurduğunuz gibi gerçek bir ilişki kuramayabilirler. Hepimizin içinde narsisistik bir parça var. Sadece bizler onu farklı yönetiyoruz.
Bu sizin de narsist olduğunuz anlamına mı geliyor?
Hayır, bu sizin narsist bir yapıda olduğunuz anlamına gelmez. Ama yine de psikanaliz bir yaklaşımla kendi üzerinizde çalışarak, içinizdeki narsisistik parçayı ve onu nasıl yönettiğinizi anlama fırsatı yakalarsınız.
Duygusal ilişkilerimiz, geçmişlerimizde ihtiyaç duyduklarımızı ve kırılganlıklarımızı bize yansıtır. Bunun üzerinde çalışmayıp, farkında varmadığınızda, aynı ilişkileri farklı partnerlerde yaşamaya mahkum olursunuz.
İlişkiler konusunu terapide birlikte çalışabiliriz. Eğer ilişkiler üzerinde veya kendiniz üzerinde birlikte çalışmak adına uzman psikoloğa ihtiyaç duyuyorsanız randevu talebi oluşturabilirsiniz.