Sınır Koymak Ne Demek?

Seanslar sırasında bazı danışanlar için sınır koymak çok soyut bir kavram. Peki sınır koymak ne demek?

Zihnimizde “ Sınır karşımızdaki kişi ile görüşmemek mi?”, “Araya mesafe koymak mı?” gibi soru işaretleri uyanıyor. Bu sebeple, bugün birlikte sınır koymayı anlayalım istiyorum.

Küçük yaştan bu yana, bizlere öğretilen kendimizden çok ötekini anlama, ötekini rahat hissettirme veya başkalarına göre şekil alma gibi davranışlardır. Kültürel bazda farklılaşıyor olsa da, çocuklar büyüklerin yanında bacak bacak üzerine atmama, büyüklere saygıdan dolayı yüksek sesle konuşmama / öfkeyi yansıtamama, tartışma sırasında özür dilemesi gereken kişinin her defasında çocuk olması, kişinin (yakın teması sevmiyorsa da) büyüklere kendini sevdirmek zorunda kalması gibi durumlara maruz kaldı. Tüm bu deneyimlerle birlikte kişi ne istiyor, ne istemiyor olmasından çok ötekini nasıl memnun edebilir veya kırılmasının önüne nasıl geçebilir, zamanla merceği buraya odaklamayı öğrendi.

Tüm bunları fark ettikten sonra, sınır koymanın ne demek olduğunu anlamak danışanlar için neden zor, kulağa çok anlaşılır geliyor. Çünkü bize kendi ihtiyaçlarımızı duymaya çalışmaktan çok, ötekinin ihtiyaçlarını önümüzde tutmak öğretildi. Bu sebeple, sınır koymak ifadesi adeta zihinlerde bir boşluk.

KİŞİSEL SINIRLAR NELERDİR?

Kişisel sınırlar, ötekinin yanında rahat hissedebilmek, kendiniz gibi olabilmek adına oluşturduğunuz çizgilerdir.

Biraz daha açık olmak gerekirse, aşağıda bahsettiklerim kişisel sınırlara girer:

  • Fiziksel temas – Biriyle sarılırken rahatsız hissetmek
  • Sözlü etkileşim – Öteki ile konuşmayı tercih etmemek
  • Kişisel alan – Evde olmadığınızda, evinizde başkasının olmasından rahatsız olmanız

Sınırları kategorilere ayırmak mümkün: Duygusal, fiziksel, cinsel, kişisel eşyayı koruma, kişisel zamanınızın kötüye kullanılmasının önüne geçme, vs.

SAĞLIKLI SINIRLAR KOYMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?

Hepimizin kişisel sınırları vardır. Örneğin bir başkası için sarılmak, fiziksel temas mutluluk vericiyken, sizin için rahatsız edici olabilir. Bu sebeple, karşınızdaki kişiye kendinizi tanıtmaz, nelerden rahatsız olduğunuzu ve nasıl rahat hissettiğinizi belirtmezseniz, sınır ihlalinin olması olasıdır. Ki bu da ilişkilerinizde sorun yaşama riskinizi arttırır.

Kendi sınırlarınızı belirliyor olmak ilişki için sağlıklı bir adım olsa da, her zaman kolay olmayabilir. Örneğin, fiziksel temasın (sarılmak gibi) mutluluk verici olduğunu düşünen birine fiziksel temastan hoşlanmadığınızı söylerseniz bunu anlamayabilir. Hatta bu durumdan hoşlanmamış olması bile olasıdır. Bu sebeple, ötekine sınırlarınızı tanıtıyor olmanıza rağmen sınır ihlali yapmayı tercih ederse, aranıza mesafe koyma ihtiyacınız oldukça anlaşılırdır.

Sınırlar ile ilgili bir problem yaşadığınızı düşünüyorsanız, bu konu birlikte terapide çalışılabilir. Bu konuya eşlik edecek bir uzmana ihtiyaç duyuyorsanız  randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Sezil Tombul

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print