Pandemi döneminde yalnızlığın getirdiği kontrol edilemez düşüncelerle birlikte ise bir takım sorunların varlığıyla yüzleşiyoruz. Böylece, bunalım ve stresle başa çıkmak zorunda kalıyoruz. Peki bu bunalım ve stres problemlerinden nasıl kurtulabiliriz ?
Öncelikle yalnız olmadığınızı bilmekte fayda var. Çünkü, Amerikan Psikoloji Derneği tarafından yürütülen (2020) 3.000’den fazla kişiyle yapılan bir ankete göre, katılımcıların çoğu karşı karşıya olduğu sorunların sayısı karşısında bunaldığını ifade etti. Yani, yaş, cinsiyet, ırk veya coğrafi konumdan bağımsız olarak hepimiz etkilendik.
Bunaltıcı durumlarla başa çıkabilmek için sebeplerini anlamaya çalışmak oldukça kritiktir.
Neden kendinizi bunalmış hissediyor olabilirsiniz ?
Pandemi sürecine bağlı ya da bağlı olmaksızın:
- Üzerinizdeki iş sorumlulukları,
- Partnerinizle yaşadığınız problemler,
- Ekonomik anlamla zorlanmanız,
- Siyasi konularla ilgili endişeleriniz,
- Sağlık konusuna bağlı olarak kendiniz veya yakınlarınız için duyduğunuz kaygı.
Tabii, unutmamakta fayda var ki en az yukarıda bahsetmiş olduklarım kadar önemli zihinsel sağlık problemleri de oldukça zorlayıcı olabiliyor.
- Dikkat eksikliği,
- Hiperaktivite,
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu,
- Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB),
- Anksiyete bozukluğu,
- Otizm,
- Duygu durum bozukluğu.
Tüm bu stres ve bunalım yaratacak sorunlarla nasıl başa çıkabiliriz?
İnsanların her stresli anda yaşadığı bunalımı azaltmak için deneyebileceği farklı başa çıkma stratejileri vardır.
Aşağıdaki yöntemlerden birinin size uyup uymadığına bakabilirsiniz:
Nedenini bulmaya odaklanın
Kendinizi neden stresli veya bunalmış hissettiğinizi anlayabilirseniz, problemi çözmeye ve daha iyi hissetmeye bir adım yaklaşmış olursunuz.
Duygularınıza alan açın
Kişiler duygularını görmezden gelmeyi veya inkâr etmeyi çok küçük yaşta öğrenmiş oluyorlar. Ama artık birer yetişkinsiniz. Bu yolu seçmek size yardımcı olmayacaktır. Üzerinde çalışmaya gönüllü olursanız, duygularınıza alan açmanın o kadar da korkutucu olmadığını fark edeceksiniz.
Görmezden gelmek yerine, hissetmeye izin verin ve sizi bunaltan her ne ise kendinizi yargılamamaya çalışın.
Eğer size iyi geleceğini düşünüyorsanız farkındalık (Mindfulness) pratiği yapın
Halihazırda yoğun bir stres hissediyorsanız ve / veya daha önce mindfulness pratiği deneyimlemediyseniz, sizin için uygun olmayabilir. Ama daha önce deneyimlemiş veya şuan deneyimlemek isteyenler için: Mindfulness uygulaması ile anda kalmayı deneyimlemek geçmiş ve gelecekle ilgili kaygılarınızı azaltmanıza yardımcı olabilir.
Nefes egzersizlerini deneyin
Derin ve yavaş bir şekilde nefes alıp vermeyi deneyebilirsiniz. Bununla ilgili rehberliğe ihtiyaç duyuyorsanız, internet üzerinden videolar izleyerek de kendiniz için çok daha kolay anlaşılır hale getirebilirsiniz.
Kontrol edebileceğiniz alanlara odaklanın
“Kontrolümüz dışındaki her şeye odaklanmak kolaydır.” Fakat bizi ileriye götürmez. Bu sebeple, kontrolümüz dışında gelişenleri kabullenmek ve kontrolümüzde olanların sorumluluğunu alarak aksiyona geçmek çok daha faydalı olacaktır.
Aralar verin
Kaygılandığımız konuya o kadar odaklanıyoruz ki, sanki hayatımızın diğer alanlarını farkında olmadan durduruyoruz. Bu sebeple, oturup bu konu üzerinde düşünmek, hayatımızın sadece kaygılandığımız alandan ibaret olmadığını görmek, gerektiği noktada dinlenmeye, ara vermeye izin verebilmek ve hayatımıza devam edebilmek oldukça önemlidir.
Dengeyi koruyun
Sorumlulukların mı yoksa sen mi hayatının ön planındasın? Yapman gerekenler bitmeden kendine vakit ayırabiliyor musun ve keyif aldığın bir aktiviteye katılabiliyor musun? Yoksa yapılacaklar listendeki tüm görevleri gün bitmeden bitirmeye mi çalışıyorsun?
Hayatınızdaki dengeyi sağlamazsanız, geriye bir hayatınız kalmayabilir.
Sevdiğiniz kişiler ile fiziksel teması deneyin
2017 yılında yapılan bir Güvenilir Kaynak çalışması, temasın stresi azaltabileceğini ve sonuç olarak mutluluğu arttırabileceğini söylüyor. Bu sebeple, eğer fiziksel temas size iyi geliyorsa, sevdiğiniz biriyle kucaklaşmayı deneyebilirsiniz.
Bir terapistle konuşun
Tüm yukarıda yazdıklarım dışında size iyi gelen neler yapıyorsunuz? Eğer yukarıda size uyanları denemiş ve hala sonuç alamadıysanız, bu problem ile tek başınıza başa çıkmak zorunda değilsiniz. Bir uzman psikologdan destek alabilirsiniz.
Terapi, bunalıma neden olan şeyin temel nedenini belirlemenize, birlikte kaynağa inmenize yardımcı olabilir ve başa çıkabilmek konusunda size kapı aralayabilir.
Bu konuda birlikte çalışacak bir uzmana ihtiyaç duyuyorsanız randevu talebi oluşturabilirsiniz.
Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Sezil Tombul