Neden ilişkim yok?

Danışanlar bir ilişkiye başlamakta neden zorlandıklarını ya da neden tüm ilişkilerinin aynı şekilde bittiğini anlamakta zorluk yaşadıkları için terapiye başvurma ihtiyacı duyuyorlar.

Genel itibariyle, kullandıkları tanışma uygulamalarını, sosyal medyayı, toplumun zamanla ne kadar yüzeysel hale geldiğini veya ekonomi gibi farklı faktörleri suçladıklarını birlikte fark ediyoruz.  

Bu bakış açısının zihnimde yarattığı soru işareti şu: Acaba gerçekten tüm bu yukarıda sayılanlar mı suçlu yoksa duygusal olarak ulaşılabilir bir durumda olmayabilir misiniz?

Görüşme sırasında, dikkatiniz tam olarak nereye odaklı?

Mesela dikkatinizi gerçekten karşınızdaki kişiyi tanımaya ve anlamaya yöneltiyor musunuz? Yoksa sizin için önemli olan gittiğiniz restauranttaki yemeğin lezzeti, çatal ve bıçağı doğru bir şekilde tutup tutmadığı, görüşmeye uygun giyinip giyinmediği mi? Eğer bu veya bunun gibi noktalara önem verdiğinizi fark ediyorsanız, sizi karşınızda oturan kişiyi tanımaya çalışmaktan alıkoyan şey ne olabilir? 

İlişki zamanla inşa edilir.

İlişkinin tek bir tarafın gayreti ile olması pek mümkün değil. İlişki iki kişiliktir. Kısa bir dönem içerisinde bir çok farklı duyguyu içerisinde barındırabilir. Belirsizdir. Çocuk gibidir bir ilişki. Yavaş yavaş büyür ve olgunlaşır. Üzüldüğünüz, öfkelendiğiniz, pişman olduğunuz yerlerden tanırsınız birbirinizi. Bu inşa için ise belirsizliğe karşı sabıra ihtiyacınız olabilir.

Arzu

Kendinizi tanıtmaya, isteklerinizi paylaşmaya dair arzular ne kadar önemli aslında. Çift terapilerinde fark ediyorum ki, çiftler birbirlerinin ne istediklerini bilmiyorlar. Çünkü hiç sormamışlar veya kendilerini ortaya koymaya gönüllü olmamışlar. Eğer sizin bir ilişkiye dair arzunuz olmazsa gerçek anlamda bir ilişkiye dönmeyebilir veya her ilişkinizin sonu benzer sebeplerle bitebilir.

Tüm bu yolculuk kulağa nasıl geliyor? Uzun, zahmetli ve yorucu mu?  Gerçek bir ilişkiyi inşa etmek dayanıklılık gerektirir. Birini tanımaya çalışmak, bir noktaya varmayı değil; bir yolda olmayı gerektirir. Bu yolcuğun en güzel tarafı bu tür anlamlı ilişkiler asla gerçekten sona ermezler. Tabii ki, bir gün yollarınızı ayırmayı düşünebilirsiniz ancak yine de zihninizde derin bir anlamla yaşamaya devam eder, sadece bir süre sonra şekil değiştirir.

Eğer gerçek bir ilişki için yolculuğa hazır değilseniz, bu dayanıklılığı elde etmek için önce kendinizi tanıma ve anlama yolculuğuna ne dersiniz? 

İlişkiler konusu terapide çalışılabilir. Eğer birlikte çalışmak adına bir uzman psikoloğa ihtiyaç duyuyorsanız  randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email
Print